Ny på Operaen?

Operaen i Kristiansund har noe å tilby alle! Om du liker film, teater, musikk, dans, eller visuelle kunstarter, er det helt sikkert at du finner noe for deg i denne fantastiske kunst formen. Det er med opera som det er med de ulike genrene innen musikken (jazz, rock, folkemusikk m.m.) – alle har et vidt spenn.

Om du sammenligner forskjellige operaer vil du raskt oppdage hvor mye forskjellig det er der ute: fra de trillende ornamentene i barokkens opera til de overveldende dramatiske effektene hos Wagner – uansett en riktig god produksjon vil ta deg med storm.

Som en canadisk operadirektør har sagt: “Opera skal engasjere deg og føre deg til et punkt der du ser med ørene og lytter med øynene. Du blir så overveldende involvert i det som foregår at tilslutt er du ikke klar over hvor den ene sansen slutter og den andre tar over.”

Tema

Det som er helt spesielt i opera er at flere kunstarter (musikk, drama, visuell kunst) sammen utgjør en utrolig teatralsk opplevelse. I opera forenes et stort spekter av lidenskap og tema: kjærlighetens triumf, ubesvart kjærlighet, makt- og herskesyke, uventede gleder, drepende sjalusi, mistenkeliggjøring av uskyldige, seksuelle skandaler, politiske intriger.

HVA SKAL MAN HA PÅ SEG?

Operaelskere kommer fra alle samfunnslag. Til tross for at enkelte mener at en kveld i operaen skal være en glitrende og glamorøs anledning, oppfordrer vi deg til å komme i et antrekk som du føler deg komfortabel i. For oss spiller det liten rolle om det er ballkjole eller jeans, Vi ønsker at du skal sette deg i stolen, slappe av og nyte opplevelsen av opera.

Hva kan man forvente seg?

Det finnes visse tradisjoner som man tar hensyn til både i kinoen og på fotballbanen, og det finnes slike i operaen også. Noen av de viktigste finner du her:

Ikke kom for sent!

Dette er en forestilling som spilles “akkurat nå”, og kommer du for sent til forestillingen forstyrrer du både sangerne, musikerne og de andre blant publikum. Derfor blir de som kommer for sent ikke sluppet inn før etter pausen. Ofte kan det lønne seg å komme i god tid, mange ganger er det en orientering om kveldens verk før forestillingen. Og der får du vite litt om både komponisten og handlingen! De fleste operaer starter med en ouverture (en instrumental introduksjon) som orkesteret spiller mens teppet er nede. Dette er ikke bare bakgrunnsmusikk – når ouverturen begynner, da begynner operaen.

Noe av det beste er det stilleste…

I motsetning til pop/rock vokalister så bruker ikke operasangere mikrofoner for å forsterke lyden av stemmen. Den unike spenningen i en operastemme er trent opp til å rekke helt til de bakerste benkene i salen, selv i svakt volum. Å lene seg fremover, sammen med flere hundre andre mennesker, mens du holder pusten for å høre sopranens svakeste toner, det kan være en utrolig sterk opplevelse, – men bare hvis alle lytter! Ekstra støy som småsnakk, rasling med sukkertøypapir, eller lesing i programmet, kan forstyrre opplevelsen for alle! Og – husk på å slå av mobiltelefoner, klokkealarmer og lignende før du går inn i salen.

Applaus

Du trenger ikke kjenne til mye i opera for å forstå hva som utgjør en god forestilling, for når en opera er god, vil du helt instinktivt vite det. Så når du blir rørt eller begeistret, la de som står på scenen få vite det! Se på de andre rundt deg i salen: de mest åpenbare stedene å applaudere er ved slutten av en akt og ved slutten av forestillingen. Men et entusiastisk publikum vil også klappe ved slutten av en arie (solo) eller ensemble (duo/trio/kvartett etc) som er godt sunget. Dersom du virkelig er begeistret så la både sangerne og publikum få ta del i den glede.

Adresse

Fosnagata 13

6509 Kristiansund

Norge

Telefon billettkontor: 715 89 999

Se i Google Maps

Generalsponsor

Hovedsponsorer

Barn- og unges hovedsponsor

Offentlige bidragsytere